Γραπτή δήλωση εξέδωσε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί για να απαντήσει στις πληροφορίες ότι η Αγκυρα πρότεινε η ελληνοκυπριακή πλευρά να συνομιλήσει με τον Κουντρέντ Οζερσάι αντί του ιδίου, σχετικά με ζητήματα που αφορούν τους υδρογονάνθρακες, στις επαφές με την ΕΕ. Χαρακτήρισε την προσπάθεια αυτή εχθρική ενέργεια.

«Δεν είναι υπό συζήτηση»

«Η εξουσία και η δημοκρατική νομιμότητα του Τουρκοκυπρίου ‘προέδρου’, ο οποίος εκλέγεται από τον τουρκοκυπριακό ‘λαό’, και που αυτόν γνωρίζει ο ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς παράγοντες και μαζί του συνομιλούν και που αντιμετωπίζεται ως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων για πολλά χρόνια, δεν είναι υπό συζήτηση», αναφέρει στη γραπτή δήλωση ο Ακιντζί, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα.

Ανέφερε πως στις παραμέτρους του Κυπριακού που είναι αποδεκτές εδώ και πολλά χρόνια, περιλαμβάνεται η διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, για κάθε θέμα που αφορά τις δύο κοινότητες.

Σύμφωνα με τον Ακιντζί, αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι τεχνικές επιτροπές, οι οποίες συνεχίζουν το έργο τους για διάφορα θέματα, έχουν συγκροτηθεί ύστερα από συμφωνία των δύο ηγετών.

«Δεν είναι εξουσιοδοτημένος»

«Επαφές μεταξύ υπουργείων ή σε υπουργικό επίπεδο δεν είναι εφικτές υπό τις παρούσες συνθήκες. Είναι για τον λόγο αυτόν που οι υπουργοί υγείας (των δύο πλευρών) δεν μπορούσαν να συναντηθούν ακόμη και για την κρίση της πανδημίας. Είναι απίθανο οι υπουργοί εξωτερικών να συναντηθούν ισότιμα», ανέφερε ο κατοχικός ηγέτης.

Ανέφερε πως η προσπάθεια να αντικατασταθεί ο κοινοτικός και διεθνής, κατά την έκφρασή του, ρόλος και εξουσίες του «τουρκοκύπριου προέδρου» με ένα άτομο που δεν είναι εξουσιοδοτημένο από τον «λαό», είναι μια εχθρική ενέργεια.

Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ

Πηγή: in.gr