Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην αμφιλεγόμενη κίνηση να ενεργοποιήσει τη διαδικασία στα Ηνωμένα Εθνη για την επαναφορά σε ισχύ όλων των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

«Ολες οι κυρώσεις»

«Σήμερα, ζήτησα από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να ειδοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι οι ΗΠΑ έχουν σκοπό να επανεπιβληθούν πρακτικά όλες οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος του Ιράν οι οποίες είχαν ανασταλεί μέχρι τώρα», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Πρόκειται για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, γνωστού ως ρήτρα επανεπιβολής (snapback clause), που συμπεριλαμβανόταν στη συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων της Τεχεράνης.

Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κράτη μέλη του ΣΑ αμφισβητούν ωστόσο το κατά πόσον η Ουάσιγκτον έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει αυτήν τη ρήτρα της συμφωνίας, επισήμως του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), αφού ο Τραμπ απέσυρε το 2018 τη χώρα του από αυτήν, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Πομπέο στη Νέα Υόρκη

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε μολαταύτα ότι ο ΥΠΕΞ Πομπέο θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη σήμερα Πέμπτη 20 και αύριο Παρασκευή 21 Αυγούστου για να ενημερώσει το ΣΑ για την πρόθεση των ΗΠΑ να επανέλθουν σε ισχύ οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε προχθές Τρίτη πως ο Πομπέο πιθανόν θα μετέβαινε στη Νέα Υόρκη σήμερα για τον σκοπό αυτόν και θα επιδίωκε να συναντηθεί ιδιαιτέρως με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές και αξιωματούχο προσκείμενο στον διεθνή οργανισμό.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr