Την πρώτη του αντίδραση μετά την αποκλιμάκωση της έντασης από την ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, η οποία φαίνεται πως έλαβε τέλος μετά την παρέμβαση του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο και τη συμφωνία με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, πραγματοποίησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση της λευκορωσικής προεδρίας που ανέβηκε στο κανάλι της στο Telegram ο Ρώσος πρόεδρος είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λευκορώσο ομόλογό του, τον οποίο ευχαρίστησε για την παρέμβασή του που οδήγησε σε αποκλιμάκωση της κρίσης.

Η ανακοίνωση

«Σήμερα στις 9 το βράδυ, οι πρόεδροι μίλησαν ξανά στο τηλέφωνο. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο για τις λεπτομέρειες και για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεών του με τις Αρχές της Wagner. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας επιδοκίμασε και ευχαρίστησε τον Λευκορώσο συνάδελφό του για το έργο του».

Το Κρεμλίνο προς το παρόν δεν έχει αντιδράσει επίσημα.

Η συμφωνία Λουκάσενκο – Πριγκόζιν

Νωρίτερα, το γραφείο του Λουκασένκο είχε ανακοινώσει ότι ο Λευκορώσος πρόεδρος μίλησε με τον Πριγκόζιν έχοντας την έγκριση του Πούτιν, και ότι ο αρχηγός της παραστρατιωτικής οργάνωσης συμφώνησε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να σταματήσει τις μετακινήσεις των μαχητών του, ορισμένοι από τους οποίους προωθούνταν προς τη Μόσχα, δεχόμενος εγγυήσεις ασφάλειας για τους μισθοφόρους της οργάνωσης.

«Σήμερα το πρωί, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τον Λευκορώσο ομόλογό του για την κατάσταση στη νότια Ρωσία και τη μισθοφορική οργάνωση Wagner. Οι δύο ηγέτες συμφωνήσαν για κοινές ενέργειες.

Ως επακόλουθο της συμφωνίας ο πρόεδρος της Λευκορωσίας ανέλαβε να περιορίσει την κατάσταση μέσω των δικών του ιδιωτικών καναλιών και συμφώνησε με τον πρόεδρο της Ρωσίας να έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής της Wagner, τον Γεβγκένι Πριγκόζιν. Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε όλη τη διάρκεια της μέρας.

Ως αποτέλεσμα κατέληξαν σε συμφωνία ότι είναι απαράδεκτο να υπάρξει αιματοκύλισμα στο ρωσικό έδαφος. Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει την κίνηση του ένοπλου προσωπικού της Wagner στη ρωσική επικράτεια και να αναλάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία εντελώς αποδεκτή λύση για επίλυση της κατάστασης στο τραπέζι με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές της Wagner».

Πηγή: in.gr