Για «εργαλειοποίηση» της επιστήμης, «με προσωπική ευθύνη του πρωθυπουργού», κάνει λόγο ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός αναφέρει ότι «η πανδημία, αυτή η παγκόσμια υγειονομική απειλή, αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για τη σχέση Επιστήμης και Πολιτικής. Η Επιστήμη αναλύει δεδομένα και εισηγείται και η Πολιτική οφείλει να συνεκτιμά κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις και να αποφασίζει», τονίζοντας πως «στην Ελλάδα, αυτό έχει αναιρεθεί στην πράξη με προσωπική ευθύνη του Πρωθυπουργού».

«Ο κος Μητσοτάκης», υποστηρίζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, «ανακοινώνει μέτρα που δεν έχουν συζητηθεί σε κανένα επιστημονικό όργανο, δεν τα έχει εισηγηθεί κανένας και τα οποία οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων καλούνται να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων. Αυτός είναι ο ορισμός της ‘εργαλειοποίησης’ της Επιστήμης», επισημαίνει.

Από τη μία πλευρά, καταλήγει ο κ. Ξανθός, «προφανώς είναι απαράδεκτη η εργαλειοποίηση της επιστημονικής έρευνας και γνώσης και η εκμετάλλευσή της στον πολιτικό ανταγωνισμό. Αλλά και η επιστημονική κοινότητα», υπογραμμίζει, «οφείλει να οριοθετήσει τη σχέση της με το πολιτικό σύστημα και να περιφρουρήσει το συλλογικό της κύρος και την αξιοπιστία της. Οι πολιτικές επιλογές οφείλουν να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους την επιστημονική αλήθεια, ειδικά όταν αφορά ανθρώπινες ζωές, και όχι αυτή να υπόκειται σε πολιτικές σκοπιμότητες. Ούτως ή άλλως, scripta manent…».

Πηγή: in.gr