Ευθύνες στην κυβέρνηση για «ελλείψεις φαρμάκων καθημερινής χρήσης που έχουν αποκτήσει πλέον ενδημικά χαρακτηριστικά στη χώρα μας, ταλαιπωρώντας καθημερινά και οδηγώντας σε απόγνωση φαρμακοποιούς και ασθενείς», αποδίδει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

«Οι προειδοποιήσεις εδώ και πάνω από ένα χρόνο των γιατρών και των φαρμακοποιών, δεν ‘συγκίνησαν’ κανένα», αναφέρει και προσθέτει πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί, όπως και στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, την ίδια αποτυχημένη ‘συνταγή’: δεν παρεμβαίνει έγκαιρα και δραστικά στην αγορά, επικαλείται τη διεθνή διάσταση του προβλήματος, και στη συνέχεια, όταν ξεφύγει τελείως η κατάσταση, αναγκάζεται να πάρει αποσπασματικά, ατελή και γι’ αυτό αναποτελεσματικά μέτρα, όπως π.χ. η καθυστερημένη και πλημμελής απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών».

Μάλιστα, ο κ. Ξανθός υποστηρίζει ότι «δεν είναι ζήτημα διαχειριστικής ανεπάρκειας», αλλά «νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας περί της δήθεν δυνατότητας της αγοράς να αυτορρυθμίζεται χωρίς ισχυρή κρατική παρέμβαση».

«Και ζήτημη επιρροής επιχειρηματικών συμφερόντων»

Και σημειώνει ότι, παράλληλα, είναι και ζήτημα «επιρροής επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών, που κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα και ‘καθ’ έξιν’, διαθέτοντας στο εξωτερικό σκευάσματα σε πολύ υψηλότερες τιμές, τα οποία βεβαίως στερείται η εγχώρια αγορά».

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται και στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, λέγοντας πως «επαίρεται ότι έκλεισε 2 φαρμακαποθήκες που αρνήθηκαν τον έλεγχο. Με τις υπόλοιπες φαρμακαποθήκες, τι γίνεται; Πότε θα ελεγχθούν; Ποια είναι τα πορίσματα των όποιων ελέγχων έχουν διενεργηθεί;».

«Και το ΙΦΕΤ (η κρατική φαρμακαποθήκη, που οφείλει με εισαγωγές από το εξωτερικό να καλύπτει τις ανάγκες της χώρας με φάρμακα που είναι σε έλλειψη) τι ακριβώς κάνει, μπροστά σε μια τέτοια πρωτοφανή ανεπάρκεια βασικών φαρμάκων; Ή μήπως ‘δεν προλαβαίνει’. επειδή ασχολείται και το ίδιο (το ΙΦΕΤ) με παράνομες εξαγωγές φαρμάκων, όπως έχει καταγγελθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον εισαγγελέα;», ρωτά χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός.

«Να δημιουργηθεί εθνικό απόθεμα σε ζωτικής σημασίας φάρμακα»

Ο ίδιος προτείνει ως τη «μόνη δραστική λύση» σήμερα την «επ’ αόριστον απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σκευασμάτων, που είναι σε συστηματική έλλειψη, και τον real time έλεγχο των φαρμακαποθηκών από τον ΕΟΦ, την αυστηρή τήρηση της υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιρειών και των φαρμακαποθηκών για αποθέματα τρίμηνης διάρκειας, καθώς και τη δημιουργία ‘εθνικού αποθέματος’ σε ζωτικής σημασίας φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά, τα αναλγητικά, τα αντιφυματικά κλπ.».

Κλείνοντας, ο κ. Ξανθός υποστηρίζει πως «η πανδημία απέδειξε ότι η ‘ελεύθερη αγορά’ δεν λειτουργεί σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης και ότι η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα, που η Πολιτεία μπορεί και πρέπει να εξασφαλίζει με ισχυρή κρατική παρέμβαση. Απέναντι στην οποία όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ‘αλλεργία’».

«Η αλλαγή πορείας στα πολιτικά πράγματα είναι πλέον ζωτικής σημασίας και για… λόγους Δημόσιας Υγείας!», καταλήγει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: in.gr