Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής υπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης παρουσίασαν νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν στην Ανακουφιστική Φροντίδα, στην κύρωση σύμβασης με Ίδρυμα Νιάρχος και άλλες διατάξεις.

Ανακουφιστική Φροντίδα

Με το νομοσχέδιο για την Ανακουφιστική Φροντίδα, θεσμοθετείται η έννοια και το ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας της. Ως Ανακουφιστική Φροντίδα ορίζεται η παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας ασθενών με απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας και ολοκληρωμένες ειδικές δομές, σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο φροντίδας υγείας.

Διαμορφώνεται ολόκληρη η αρχιτεκτονική υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας και επιχειρείται η προσαρμογή στα αντίστοιχα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την εφαρμογή των ενδεδειγμένων ιατρικών πρωτοκόλλων σε όλους τους αναγκαίους τομείς βιολογικής και ψυχικής υποστήριξης ασθενών και των οικογενειών τους.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει το υπάρχον νομικό πλαίσιο, διαμορφώνει την κεντρική αρχιτεκτονική του συστήματος παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας, οργανώνει τις υπάρχουσες δομές με κεντρικό συντονισμό, διαμορφώνει ειδικές δομές υποστήριξης ανά βαθμίδα και Περιφέρεια και φιλοδοξεί να παρέχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα Ανακουφιστικής Φροντίδας ασθενών.

Οι στόχοι της μεταρρύθμισης

Πρωταρχικός σκοπός είναι η εξασφάλιση της δυνατότητας παροχής των υπηρεσιών σε φιλικό περιβάλλον για τον ασθενή, εντός της κατοικίας του ή και ειδικών δομών φροντίδας, που δεν τον υποχρεώνουν σε μακροχρόνια νοσοκομειακή παραμονή. Η διαμόρφωση των ειδικών δομών εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των προσφιλών του προσώπων στη διαδικασία της αποθεραπείας του και της ιατρικής του υποστήριξης. Γίνεται κεντρική καταγραφή των αναγκών των ασθενών που χρήζουν Ανακουφιστικής Φροντίδας.

Κατανέμονται οι ανάγκες αυτές σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας που δρουν σε περιφερειακό επίπεδο. Ανατίθεται ο συντονισμός της επιστημονικής προσπάθειας σε κεντρικό επίπεδο σε ειδική επιστημονική επιτροπή για την ανάπτυξη και την εκπόνηση Σχεδίου Δράσης. Διαμορφώνονται οι δομές σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, και συντονίζονται για την παροχή των υπηρεσιών τους.

Συστήνεται αρμόδια Διεύθυνση στο Υπουργείο Υγείας. Εξασφαλίζονται ειδικοί πόροι χρηματοδότησης από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με ειδική διαμόρφωση πλαισίου δωρεών. Διαμορφώνεται πρόγραμμα εξειδίκευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού που παρέχει τις υπηρεσίες της Ανακουφιστικής Φροντίδας.

Διαβάστε επίσης: Επικουρικοί γιατροί: Διευκρινίσεις για την πρόσληψή τους από το υπουργείο

Κύρωση συμφωνίας με το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος

Προτείνεται νομοσχέδιο που αφορά στην «κύρωση της από 24.3.2021 τροποποίησης της από 3.2.2020 σύμβασης δωρεάς για το Έργο I [Παράρτημα 5 του ν. 4564/2018] της από 6.9.2018 κύριας σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος “Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας και των παραρτημάτων της και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας».

-Με τις ρυθμίσεις του Α’ Μέρους του νομοσχεδίου ενισχύεται και επεκτείνεται το υπό κατασκευή νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την προσθήκη: ενός Συγκροτήματος Μαγνητικού Τομογράφου (3T MRI), ενός Τμήματος

Απεικόνισης Μαστού, ενός Καρδιαγγειακού Συγκροτήματος (Cath Lab), ενός Συγκροτήματος γ-Κάμερα, δύο επιπρόσθετων Χειρουργικών Αιθουσών, και προβλέψεων για θεραπευτική άσκηση/αποκατάσταση.

-Με τις ρυθμίσεις που περιέχονται στο Β’ μέρος του νομοσχεδίου αντιμετωπίζονται προβλήματα που προκλήθηκαν από την διάδοση του κορονοϊού Covid-19 και παρατείνεται η ισχύς διατάξεων που αφορούν την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr