Προειδοποίηση με την οποία συστήνει στους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τις περιοχές των διαδηλώσεων εξέδωσε με αφορμή τις κινητοποιήσεις στον απόηχο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, που ξεκίνησαν την Παρασκευή στις 3 Μαρτίου η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι διαδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και αναφέρεται σε διακοπή των δρομολογίων και διαδηλώσεις μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.

Η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Ελλάδα ενημερώνει μεταξύ άλλων ότι η Hellenic Train ανέστειλε προσωρινά τα δρομολόγια στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη λόγω της σύγκρουσης των  τρένων στα Τέμπη την 1η Μαρτίου 2023.

Με αιχμή την κινητοποίηση της 3ης Μαρτίου

Συνεχίζει αναφέροντας ότι απεργίες και διαδηλώσεις που σχετίζονται με δυστύχημα στα Τέμπη «έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Μαρτίου και είναι πιθανό να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.  Πρόσθετες διαδηλώσεις ενδέχεται να πραγματοποιηθούν σε μεγάλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.  Ορισμένες διαδηλώσεις έχουν γίνει βίαιες και έχουν οδηγήσει σε καταστροφές περιουσιών». Σημειώνει δε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο επεισοδίων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, καθώς και για χρήση χημικών.

Σε αυτό το πλαίσιο η αμερικανική πρεσβεία σημειώνεται ότι «συνιστάται στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τις περιοχές διαδηλώσεων και να είναι περισσότερο προσεκτικοί γύρω από τα πανεπιστήμια, τα γραφεία της Hellenic Train και περιοχές όπως αυτές που προαναφέρθηκαν, όπου συνήθως λαμβάνουν χώρα διαδηλώσεις.

Η αρχική ανακοίνωση αναφερόταν στην κινητοποίηση της 3ης Μαρτίου, καθώς και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν προγραμματιστεί για τη συγκεκριμένη μέρα. Και ενημέρωνε για τις διαδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καλώντας τους αμερικανούς πολίτες να παρακολουθούν το www.apergia.gr καθώς και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για ειδοποιήσεις της τελευταίας στιγμής για απεργίες και διαδηλώσεις.  Ελέγξτε τις ενημερώσεις της Hellenic Train σχετικά με τις σιδηροδρομικές λειτουργίες.

Συστάσεις

Στις ενέργειες που σύστηνε ήταν:

Αποφυγή των περιοχών των διαδηλώσεων.

Προσοχή σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί απροσδόκητα κοντά σε μεγάλες συγκεντρώσεις ή διαδηλώσεις.

Να έχει ο καθένας επίγνωση του περιβάλλοντός του.

Διατήρηση χαμηλού προφίλ.

Ενημέρωση μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ για τις εξελίξεις.

Επανέλεγχος των ταξιδιωτικών σχεδίων και επικοινωνία με ταξιδιωτικό γραφείο για βοήθεια.

Πηγή: in.gr