Δυο ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν καθώς πέταγαν προς την κατεύθυνση στρατιωτικών αποθηκών στην περιφέρεια της Μόσχας, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της ρωσικής πρωτεύουσας Αντρέι Βορόμπιεφ.

Βρέθηκαν «συντρίμμια», πάντως «δεν υπάρχουν ζημιές, ούτε θύματα», ανέφερε ο αξιωματούχος, διευκρινίζοντας πως τα UAVs κατέπεσαν κοντά στο χωριό Καλίνινετς.

Κατά αναρτήσεις στην πλατφόρμα Telegram, συμπεριλαμβανομένης μιας από χρήστη συνδεόμενο με τις υπηρεσίες ασφαλείας, άλλο τουλάχιστον ένα τέτοιο αεροσκάφος αναχαιτίστηκε κοντά στο χωριό Λούκινα.

«Προμηθεύσαμε την Ουκρανία με αντιαεροπορικά συστήματα»

Στο μεταξύ, χθες βράδυ ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παρίσι, δήλωσε πως η Γαλλία και η Ιταλία προμήθευσαν την Ουκρανία με σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T, που χρησιμοποιείται πλέον από τον στρατό της χώρας καθώς αμύνεται έναντι της επίθεσης της Ρωσίας. Το σύστημα αυτό προστατεύει υποδομές-κλειδιά και ανθρώπινες ζωές, πρόσθεσε ο κ. Μακρόν.

Το SAMP/T, αυτοκινούμενο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας μέσου και μακρού βεληνεκούς με πυραύλους δύο σταδίων, αναπτύχθηκε από τη Γαλλία και την Ιταλία τα χρόνια του 2000. Η Ιταλία διαθέτει πέντε επιχειρησιακά τέτοια συστήματα.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται έτοιμη να ανακοινώσει πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους περίπου 50 δισεκ. ευρώ προοριζόμενο για την Ουκρανία σε προσεχή διεθνή σύνοδο δωρητών, ανέφερε χθες Δευτέρα το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενο πηγές του ενήμερες για τους σχεδιασμούς της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: in.gr