Ο αμερικανός συγγραφέας και αναλυτής Τζόναθαν Σάντσερ υποστήριξε, επικαλούμενος το ισραηλινό Κανάλι 12, ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (στη φωτογραφία αρχείου του AP, επάνω, με τον ανώτατο πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια), ο οποίος επιδιώκει να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ, ζήτησε από τη Χαμάς να εγκαταλείψει τη χώρα του.

Η ανάρτηση του Σάντσερ

Ο Τζόναθαν Σάντσερ (Jonathan Schanzer), ο οποίος ήταν, εκτός των άλλων, ερευνητής στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής, επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Twitter:

«Το ισραηλινό κανάλι 12 αναφέρει ότι ο Ερντογάν διώχνει τη Χαμάς από την Τουρκία στο πλαίσιο των προσπαθειών του να ξεκινήσει την επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ. Είμαι δύσπιστος. Αλλά μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη για παρακολούθηση».

«Ο ισραηλινός πρόεδρος στην Τουρκία»

Ο τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε χθες Τετάρτη την επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ Ιτσχάκ Χέρτσογκ στην Τουρκία

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV, ο Ερντογάν ανέφερε πως ο ισραηλινός ομόλογός του αναμένεται να μεταβεί στην Αγκυρα στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ισραηλινός αγωγός μέσω… Τουρκίας

Στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, αλλά και του Ισραήλ, έχει πυκνώσει την τελευταία περίοδο η ειδησεογραφία για το θέμα της εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ.

Πριν λίγες ημέρες, η τουρκική εφημερίδα Star έγραφε, επικαλούμενη τον ισραηλινό Τύπο, ότι το Ισραήλ θα πρέπει να στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις μετά την απόφαση των ΗΠΑ για τoν αγωγό EastMed, εκτιμώντας ότι «θα πρέπει να δημιουργηθεί έδαφος για περιφερειακή συνεργασία που να περιλαμβάνει την Τουρκία».

Μάλιστα, όπως σημειωνόταν, δημοσιεύτηκε εντυπωσιακό άρθρο ανάλυσης με τίτλο «Ηρθε η ώρα να υπολογίσουμε εκ νέου τη διαδρομή», στο οποίο αναφερόταν ότι το Ισραήλ δεν αποκλείει το έδαφος της Τουρκίας για τη μεταφορά του φυσικού αερίου του στην Ευρώπη.

Πηγή: in.gr