Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, παρενέβη με έντονο τρόπο στη συζήτηση που προκάλεσε η αντιπολίτευση μετά την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος.

«Δεν θα επιτρέψω…»

Ο Μέτα προειδοποίησε με ανάρτησή του ότι θα κρατήσει αποφασιστική στάση στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα, αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην τον ενημερώνει, μεταδίδει η αλβανική ιστοσελίδα Zgjohu Shqiptar.

«Δεν θα επιτρέψω σε καμία στιγμή να παραβιαστεί το κράτος και τα εθνικά συμφέροντα της Δημοκρατίας της Αλβανίας από οποιοδήποτε άτομο που καταχράται την εξουσία την οποία έχει εκχωρήσει ο αλβανικός λαός», αναφέρει ο πρόεδρος Μέτα.

I vendosur të mbroj Kushtetutën, Sovranitetin dhe të drejtat sovrane të Shqipërisë. 🇦🇱

Δημοσιεύτηκε από Ilir Meta στις Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020

Η απάντηση Ράμα

Ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα απάντησε στον πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, ισχυριζόμενος ότι χρησιμοποιεί αυτό το ζήτημα για πολιτικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους.

Ο Ράμα τόνισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα και γι’ αυτό τα μέρη προσφεύγουν στο διεθνές δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της κυβέρνησης, όπως σημειώνει η «tvklan», η απόφαση της Ελλάδας να επεκταθεί κατά 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος δεν έχει καμία σχέση με την αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ράμα εξηγεί ότι σε αυτήν την περιοχή η εφαρμογή των 12 μιλίων είναι αδύνατη και σύμφωνα με τη Σύμβαση για τη Θάλασσα, τα μέρη πρέπει είτε να έρθουν σε συμφωνία είτε να προσφύγουν στο δικαστήριο.

«Η εν λόγω απόφαση της Ελλάδας δεν έχει καμία σχέση με την αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών μας, γιατί σε αυτήν την περιοχή η αρχή των 12 μιλίων είναι απλώς αδύνατη βάσει της Σύμβασης όπου δεν είναι δυνατή η εφαρμογή αυτής της αρχής, ή έχει γίνει συμφωνία ή ισχύει στο δικαστήριο! Αυτό είναι όλο», είπε ο Ράμα.

Διαπραγματευτική ομάδα

Νωρίτερα, ο αρχηγός του αλβανικού κράτους, με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα είχε ανακοινώσει ότι εξουσιοδότησε, στις 19 Μαρτίου 2018, με πλήρη εξουσία διαπραγμάτευσης, εξ ονόματος της Αλβανίας, διαπραγματευτική ομάδα με 13 μέλη για συνομιλίες με την Ελλάδα.

Αλλά από τότε μέχρι τώρα, ο Μέτα αναφέρει ότι δεν έχει λάβει καμία επίσημη ειδοποίηση ή αίτημα που να προτείνει τον τερματισμό, την αναστολή ή την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών.

Duke mirëkuptuar ndjeshmërinë e lartë të opinionit publik shqiptar mbi aktin më të fundit të nxjerrë nga autoritetet më…

Δημοσιεύτηκε από Ilir Meta στις Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020

Το Δημοκρατικό Κόμμα

Η αρχή της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Αλβανία έγινε προχθές από το Δημοκρατικό Κόμμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή της γείτονος, το οποίο έθεσε έξι ερωτήματα στον Εντι Ράμα σχετικά με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης στο θέμα.

Πηγή: zgjohushqiptar.info, tvklan.al, echedoros-a.gr, facebook

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr