Για «εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης» στη διαχείριση της πανδημίας έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η υποχρεωτικότητα συνιστά «σαμποτάζ στην προσπάθεια να πείσουμε την ελληνική κοινωνία για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Flash Δυτικής Μακεδονίας, καθώς την Πέμπτη περιοδεύει στο νομό Κοζάνης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται εν μέσω μίας διπλής πανδημίας, πανδημία κοροναϊού και πανδημία της ακρίβειας και καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειψη σχεδίου και στρατηγικής, αλλοπρόσαλλες αποφάσεις και κυνισμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του έχουν το πιο κρίσιμο έλλειμμα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας – έλλειμμα αξιοπιστίας» και εξήγησε: «Εδώ έχουμε γενικευμένη κρίσης εμπιστοσύνης  – υπάρχουν αρνητές εμβολίου, αρνητές απογραφής – που την επιτείνει η αλλοπρόσαλλη απόφασή του, να προχωρήσει σε μία διαδικασία ποινών, μία τιμωρητική διαδικασία στους άνω των 60. Βλέπουμε αντιφάσεις και παλινωδίες που συγκροτούν μία εικόνα έλλειψης στρατηγικής, σχεδίου και διαχειριστική ανεπάρκεια».

Στη συνέχεια, ανέδειξε τις αντιφάσεις, όπως τις χαρακτήρισε, του πρωθυπουργού, σημειώνοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης, μόλις πριν από 20 ημέρες έβγαινε και υπερασπιζόταν την αντίληψη ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν μπορούν και δεν έχουν δικαίωμα να υποχρεώσουν κανέναν να εμβολιαστεί. Ο υπουργός Υγείας, ο κ. Πλεύρης, σε πρόσφατες δηλώσεις του, μίλησε για αντισυνταγματικότητα σε ό,τι αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και με ρητορική ιδιαίτερα οξεία».

Και προσέθεσε: «Όταν εμείς τους ζητούσαμε να εφαρμόσουν πιο αυστηρά μέτρα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, όταν τους ζητούσαμε να πάρουν πολιτικό κόστος και να επιβάλλουν rapid test για την είσοδο στους ναούς, όταν τους λέγαμε επιβάλλεται οι αστυνομικοί που κάνουν τους ελέγχους να είναι εμβολιασμένοι, εκείνοι ήταν αντίθετοι. Και ξαφνικά, από εκεί που ήταν στο άσπρο, πήγανε στο μαύρο. Και πάνε σε μία λογική καθολικής υποχρεωτικότητας στους άνω των 60».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε δε, εάν είναι η υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60 ή εάν συναρτάται με την οικονομική δυνατότητα του καθενός  να εξαγοράσει το δικαίωμα στην άρνηση.

«Ένας εύπορος άνω των 60», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, «θα του είναι πιο εύκολο να δώσει 100 ευρώ για να εξαγοράσει την άρνηση στον εμβολιασμό. Ο φτωχός όμως ηλικιωμένος, που παίρνει μία σύνταξη 400 ή 600 ευρώ, το να δώσει 100 ευρώ το μήνα είναι απαγορευτικό».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μία επιλογή, που ουσιαστικά συνιστά σαμποτάζ στην προσπάθεια να πείσουμε την ελληνική κοινωνία για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Είναι επίσης μία απόπειρα, που έχει συνταγματικού χαρακτήρα προβλήματα», προσέθεσε.

Εξέφρασε τον φόβο ότι «θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα, θα αναζωπυρωθεί ένα ρεύμα αντιεμβολιαστικής δημαγωγίας. Όσοι είναι αποφασισμένοι», σημείωσε, «θα οχυρωθούν πίσω από την άρνηση και θα δημιουργηθεί μέσα στην ελληνική κοινωνία ένα κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού και διχασμού, τόσο ανάμεσα στους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους, όσο και ανάμεσα στους γηραιότερους και στους νεότερους. Κάτι που είναι το απόλυτο μείγμα της κοινωνικής διάλυσης. Όταν δεν έχεις κοινωνική συνοχή και εμπιστοσύνη, δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις έναν συλλογικό κίνδυνο όπως αυτός της πανδημίας», όπως είπε.

Ο κ. Τσίπρας απέρριψε το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα, πριν καταφύγει στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60: «Δύο χρόνια δεν έχουνε ουσιαστικά στηρίξει με μόνιμο προσωπικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχουν αφήσει τους συμπολίτες μας να πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ. Είμαστε η χώρα στην Δυτική Ευρώπη με το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων. Αυτό δεν είναι κάτι που δεν μπορούσε να αποτραπεί, είχαν δύο χρόνια για να προετοιμαστούν και φωνάζαμε διαρκώς δύο χρόνια ‘ενίσχυσε, στήριξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας’. Σήμερα που μιλάμε, το ΕΣΥ έχει 9.000 λιγότερους υγειονομικούς εργαζόμενους από ό,τι όταν το παραδώσαμε εμείς. Αυτά είναι εγκληματικές ευθύνες. Εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μία στρατηγική, που ήταν λάθος από την αρχή μέχρι το τέλος. Πανηγύρισε τρεις φορές το τέλος της πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης. Μέχρι προχθές, μας μιλούσε για πανδημία ανεμβολίαστων, ενώ έχουμε 15% σε ΜΕΘ εμβολιασμένους».

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα πάντα στη βάση κόστους-οφέλους»

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η κυβέρνηση «πέρα από το ότι επιβεβαιώνει την αποτυχία της με τον τιμωρητικό εμβολιασμό, επιβεβαιώνει και την ακραία νεοφιλελεύθερη λογική της. Αντιμετωπίζει τα πάντα στην βάση του κόστους και του οφέλους. Δεν σπαταλάμε, λένε, για να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατί είναι πολυτέλεια να έχουμε όσες ΜΕΘ χρειάζεται για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές».

Υπενθύμισε ότι ο Στέλιος Πέτσας έλεγε ότι θα ήταν «πεταμένα λεφτά» αν ακολουθούσαν αυτό που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για κλίνες ΜΕΘ και πρόσθεσε: «Και σήμερα έχουμε 150 συμπολίτες μας εκτός ΜΕΘ, που θα φθάσουν ή θα ξεπεράσουν τους 200 μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ οι θάνατοι θα είναι 100 ημερησίως. Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα ο πρωθυπουργός της χώρας, προστατευμένος πίσω από αυτούς τους επικοινωνιακούς αερόσακους με τα εκατομμύρια που μοιράζει δεξιά και αριστερά σε ΜΜΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε ότι πρέπει «αύριο το πρωί» να γίνει επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς «είμαστε σε πόλεμο και πρέπει να διαθέσουμε όλες τις δυνάμεις».

Τέλος, καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «αρνείται κάθε πρόταση συνεννόησης και θεωρεί ότι μπορεί με επικοινωνιακές λογικές και δημαγωγία να ξεπεράσει μία κρίση που αγγίζει κάθε ελληνική οικογένεια. Έχει αποφασίσει να χρεωθεί όλες τις πολιτικές ευθύνες και νομίζω ότι η πολιτική ευθύνη για την τραγωδία που βιώνει σήμερα η κοινωνία του ανήκει αποκλειστικά», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού»

Για την Δυτική Μακεδονία, όπου θα περιοδεύσει την Πέμπτη ανέφερε πως είναι μία περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία, με κύρια χαρακτηριστικά την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα.

«Επάνω στην ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να στερήσει τον δημόσιο χαρακτήρα από την Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και να αφήσει όλους τους καταναλωτές με υπέρογκα τιμολόγια. Διότι εκεί που η ΔΕΗ συγκρατούσε τις τιμές και στήριζε την κοινωνική συνοχή, παίζει σήμερα ένα ρόλο ανταγωνισμού με τους ιδιώτες παρόχους για το ποιος θα έχει τις υψηλότερες χρεώσεις».

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι βλέπουμε ένα φαινόμενο που δεν είναι εύκολα εξηγήσιμο, εξηγώντας πως «δεν μπορεί η Ελλάδα, που είναι μία μικρή χώρα, να είναι πρωταθλήτρια στις τιμές του ρεύματος για μήνες τώρα. Έχει τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη και φοβάμαι ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα δουν υπέρογκες αυξήσεις και τον Δεκέμβριο και τον Γενάρη και τον Φλεβάρη, που θα βγάλουν εκτός προϋπολογισμού τη μέση οικογένεια».

Πηγή: in.gr