«Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, βγήκε σχετικά αλώβητο από αυτή τη δοκιμασία (σ.σ. πυρκαγιά). Οι συντονισμένες προσπάθειες όλων των φορέων ανέκοψαν την πορεία της φωτιάς προς την αυστηρά προστατευόμενη ζώνη του Εθνικού Πάρκου, αποτρέποντας έτσι την καταστροφή των βιοτόπων πολλών σημαντικών ειδών που ζουν στην περιοχή».

Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού πάρκου για την καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Λευκίμη Σουφλίου και εξαπλώθηκε έως τον πυρήνα προστασίας του δάσους της Δαδιάς.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον φορέα η πυρκαγιά περιορίστηκε στα βορειοδυτικά του οικισμού της Λευκίμης, σε μία έκταση περίπου 6.000 στρεμμάτων, ενώ το 40% της έκτασης που κάηκε, είχε καεί και στην προηγούμενη μεγάλη πυρκαγιά που είχε απειλήσει το Εθνικό Πάρκο το 2011.

«Οι υποδομές στην περιοχή, στο σύνολό τους, δεν έχουν πληγεί και παραμένουν πλήρως λειτουργικές, ενώ το Κέντρο Ενημέρωσης του Εθνικού Πάρκου είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες και τα δρομολόγια προς το παρατηρητήριο των αρπακτικών πουλιών πραγματοποιούνται κανονικά», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρησης του Εθνικού Πάρκου, συμπληρώνοντας ότι επόμενος στόχος του είναι η αποτίμηση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στα οικοσυστήματα της περιοχής και η αποκατάστασή τους, με το βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr