Απάντηση σε σχέση με σημερινά δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα που αφήνουν να εννοηθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην πολιτογράφηση προσώπων που δεν πληρούσαν τα κριτήρια του Κυπριακού Επενδυτικού προγράμματος έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών Κύπρου.

Οπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών, «με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα που αφήνουν να εννοηθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην πολιτογράφηση προσώπων που δεν πληρούσαν τα κριτήρια του Κυπριακού Επενδυτικού προγράμματος, θέλουμε να διευκρινίσουμε πως όλα τα άτομα τα οποία αναφέρονται στο δημοσίευμα, αξιολογήθηκαν σύμφωνα με τα κριτήρια που ίσχυαν την δεδομένη χρονική στιγμή και τα οποία πληρούσαν».

«Πρόσθετα», τονίζεται στην ανακοίνωση, «για τα συγκεκριμένα άτομα είχε εξασφαλιστεί η συγκατάθεση όλων των αρμοδίων υπηρεσιών τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς. Είναι καλά γνωστό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σε διαδοχικές αλλαγές βελτίωσης του ΚΕΠ με σημαντικότερη την πρόσφατη ψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων, Κανονισμών, που διασφαλίζουν την διαφάνεια, την αξιοπιστία αλλά και τον συνεχή έλεγχο τόσο πριν την υποβολή μιας αίτησης όσο και μετά την απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου».

Καταλήγοντας το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι «μέσα σε αυτά τα πλαίσια αλλά και τις πρόσθετες δυνατότητες που οι Κανονισμοί παρέχουν, ήδη ελέγχουμε και θα ελέγξουμε όλες τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας».

Χαρτιά σε πολίτες που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές

Για πώληση διαβατηρίων σε εγκληματίες και φυγάδες κάνει λόγο δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Aljazeera. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα sigmalive.com η χρονική συγκυρία κατά την οποία βλέπει το φως της δημοσιότητας το δημοσίευμα από το συγκεκριμένο αραβικό δίκτυο εγείρει διάφορους προβληματισμούς. Ανώτατες πηγές με τις οποίες μίλησε το Economy Today βλέπουν προσπάθεια σπίλωση και δυσφήμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει και τουρκικός δάκτυλος δεδομένης και της διαχρονικά φιλοτουρκικής προσέγγισης του συγκεκριμένου μέσου.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι καταδικασμένοι απατεώνες για ξέπλυμα χρήματος και πολιτικά πρόσωπα που κατηγορούνται για διαφθορά είναι μεταξύ δεκάδων ανθρώπων από περισσότερες από 70 χώρες που έχουν αγοράσει τα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια» από την Κύπρο. Το πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι η είδηση πηγάζει από μια μεγάλη κρυφή επίσημη τεκμηρίωση που ελήφθη από την Ερευνητική Μονάδα του Al Jazeera.

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr