Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσει την απόφαση της de facto κυβέρνησης των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν στις γυναίκες να εργάζονται σε οργανώσεις αρωγής, ανέφεραν διπλωματικές πηγές χθες Τετάρτη (στη φωτογραφία αρχείου του AP/Ebrahim Noroozi, επάνω, γυναίκες στην Καμπούλ περιμένουν για μια μερίδα φαγητό που διανέμεται από ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας).

Απαγόρευσαν και τη φοίτηση

Την πρωτοβουλία για τη συνεδρίαση αυτή ανέλαβαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ιαπωνία. Προγραμματίζεται να διεξαχθεί την Παρασκευή 13η Ιανουαρίου.

Η απαγόρευση στις γυναίκες να εργάζονται σε οργανώσεις αρωγής ανακοινώθηκε από το καθεστώς των Ταλιμπάν την 24η Δεκεμβρίου 2022.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, οι φονταμενταλιστές σουνίτες ανακοίνωναν πως απαγορεύουν «μέχρι νεοτέρας» τη φοίτηση των γυναικών στα πανεπιστήμια. Τον Μάρτιο, είχαν ήδη απαγορεύσει στα κορίτσια να πηγαίνουν στα δευτεροβάθμια σχολεία.

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, αναμένεται να επισκεφθεί το Αφγανιστάν τις προσεχείς εβδομάδες για συνομιλίες με αξιωματούχους της de facto κυβέρνησης.

Ανέστειλαν τη δραστηριότητα

Μεγάλες διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους στη χώρα, καθώς αδυνατούν να τη συνεχίσουν χωρίς τις εργαζόμενές τους. Τα ίδια τα Ηνωμένα Eθνη ανακοίνωσαν στα τέλη Δεκεμβρίου την αναστολή μέχρι νεοτέρας «κρίσιμων» προγραμμάτων τους.

Κατά τον ΟΗΕ, το 97% των Αφγανών ζει στη φτώχεια, τα δύο τρίτα του πληθυσμού χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν και 20 εκατ. άνθρωποι στη χώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα του οξύ λιμού.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: in.gr