Για απτή απόδειξη της κοινής αντίληψης και προσήλωσης στους κανόνες δικαίου, ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης, κάνει λόγο το υπουργείο Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή την κοινή αεροναυτική άσκηση Κύπρου-Ελλάδας-Γαλλίας και Ιταλίας που ξεκινά σήμερα Τετάρτη (26/08) ανοικτά της Κύπρου και θα διαρκέσει τρεις ημέρες (κεντρική φωτογραφία αρχείου από Eurokinissi).

«Κοινή παρουσία»

«Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία προχωρούν σε κοινή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της Τετραμερούς Πρωτοβουλίας.

Οι εντάσεις και οι προσπάθειες για αποσταθεροποίηση στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα από τις συνεχιζόμενες και παρατεταμένες συγκρούσεις την παρούσα περίοδο, έχουν κορυφωθεί λόγω και των αυξανόμενων προστριβών σε διάφορα θέματα (όρια, μεταναστευτικές ροές, διακίνηση κ.λπ.).

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, οι κατ’ επανάληψη παραβιάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και του Εθιμικού Διεθνούς Δικαίου, το οποίο είναι δεσμευτικό ακόμη και για τις χώρες που δεν το έχουν υπογράψει», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας Κύπρου. για να προσθέσει:

Και προσθέτει: «Με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, αποφασίστηκε από τα τέσσερα κράτη, η ενίσχυση της κοινής ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα από την Τετραμερή Πρωτοβουλία.

«Αποκλιμάκωση της έντασης»

»Η πρωτοβουλία αποτελεί απτή απόδειξη της κοινής αντίληψης και προσήλωσης στους Κανόνες Δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης».

Το υπουργείο Αμυνας τονίζει ότι «τα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη της Μεσογείου, επιθυμούν να συνεισφέρουν με σκοπό μια ενισχυμένη, συλλογική, ναυτική παρουσία, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, στον διάλογο και τη συνεργασία.

»Προτεραιότητα δίδεται στα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση στην περιοχή.

»Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάστηκε από τα υπουργεία Αμυνας και τα στρατιωτικά επιτελεία των τεσσάρων χωρών, η αρχική δραστηριότητα σε τετραμερές επίπεδο.

»Η εναρκτήρια δραστηριότητα, στην οποία θα συμμετέχουν αεροπορικά και ναυτικά μέσα από τις τέσσερις χώρες, σηματοδοτεί και την έναρξη της πρωτοβουλίας.

«Εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας»

»Ενέργειες στο πλαίσιο της αρχικής δραστηριότητας με την ονομασία ¨ΕΥΝΟΜΙΑ¨, θα υλοποιηθούν στον θαλάσσιο χώρο νοτίως της Κύπρου, από 26 μέχρι 28 Αυγούστου 2020 και θα συμπεριλάβουν μεγάλο φάσμα αντικειμένων ναυτικών και αεροπορικών ασκήσεων αλλά και αντικείμενα έρευνας και διάσωσης».

Και η ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας καταλήγει: «Η πρωτοβουλία αυτή, καταδεικνύει τη συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και του εθιμικού διεθνές δικαίου, τη διατήρηση της σταθερότητας και του σεβασμού στους κανόνες δικαίου, ενώ αποτελεί εγγύηση για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr