Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας ABC η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, υπό τον Ούγκο Τσάβες, χρηματοδότησε το κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία με 3,5 εκατομμύρια ευρώ την εποχή που ο λαός της Βενεζουέλας στερούνταν ακόμη και βασικά αγαθά.

Η εφημερίδα βασίζεται σε απόρρητα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών της Βενεζουέλας και προσθέτει ότι τα χρήματα εστάλησαν μέσα σε βαλιτσάκι, στο προξενείο της Βενεζουέλας στο Μιλάνο.

Δείτε επίσης: Σάλος στις ΗΠΑ με βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να ψεκάζουν 7χρονο με χημικά

«Για να αναπτύξει επαναστατική δράση»

Το έγγραφο που δημοσίευσε η ABC αναφέρεται ότι ο Τζιανρομπέρτο Κασαλέτζο συνιδρυτής με τον Μπέπε Γκρίλο του αντισυστημικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων έλαβε μια βαλίτσα με 3,5 εκατομμύρια ευρώ από τον Ούγκο Τσάβες, τότε πρόεδρο της Βενεζουέλας και τον Υπουργό Εξωτερικών Νικολάς Μαδούρο για να αναπτύξει «επαναστατική δράση».

Σύμφωνα με τον Ντάβιντε Καζαλέτζιο, γιο του συνιδρυτή των «πεντάστερων» Ρομπέρτο Καζαλέτζο, «πρόκειται για ψευδή είδηση που δημοσιεύθηκε ήδη πολλές φορές, η τελευταία από τις οποίες ήταν το 2016». Ο πρώην πρόξενος της Βενεζουέλας στο Μιλάνο Τζαν Kάρλο Ντι Μαρτίνο, προσθέτει ότι «είναι όλα ψέματα» και ότι «πρόκειται για σκευωρία της άκρας δεξιάς, κατά των Πέντε Αστέρων».

Η ισπανική εφημερίδα, όμως, απαντά ότι το έγγραφο στο οποίο αναφέρεται και δημοσίευσε, είναι αληθές. Yποστηρίζει, επίσης, ότι «τα χρήματα εστάλησαν με ασφαλή τρόπο, δια της διπλωματικής οδού» και ότι «ήταν μέρος των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου εσωτερικών της κυβέρνησης του Καράκας». Η Abc γράφει πως «όταν, τις περασμένες ημέρες ζητήθηκε από το καθεστώς Μαδούρο να σχολιάσει την είδηση, δεν θέλησε να το πράξει».

Εκείνη την εποχή στην Ιταλία δεν υπήρχε κανένας νόμος που να απαγορεύει τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων από το εξωτερικό, αν και οι κανόνες όριζαν ότι κάθε ταμειακή εισροή έπρεπε να δηλώνεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ιταλικού κράτους.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι, αντιπρόεδρος του κόμματος Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έγραψε στο Twitter ότι «έτσι εξηγείται η στάση της ιταλικής κυβέρνησης έναντι της Βενεζουέλας και του καθεστώτος Μαδούρο».

Ο Ταγιάνι πρόσθεσε ότι θα υποβάλει σχετική ερώτηση στον Ζοσέπ Μπορέλ, Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, ώστε να διευκρινιστεί το θέμα «ποιος στην Ευρώπη έλαβε παράνομη χρηματοδότηση από το καθεστώς της Βενεζουέλας και για πόσον καιρό». Η στάση του νυν υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, στελέχους των «πεντάστερων», ήταν πάντα φιλική προς τη Βενεζουέλα. Ετσι παρεμποδίστηκε η αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό από την ΕΕ ως νέου προέδρου της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με την ιταλική Repubblica, διπλωματικές πηγές στη Βενεζουέλα διέψευσαν το δημοσίευμα και κατήγγειλαν το έγγραφο ως πλαστό. Στο θέμα επανέρχονται σήμερα οι ιταλικές εφημερίδες καθώς έχει μπει στο μικροσκόπιο η αυθεντικότητα του εγγράφου σε ό,τι αφορά τις ημερομηνίες, χωρίς όμως να αμφισβητείται ότι η Βενεζουέλα χρηματοδότησε το Κίνημα των 5 Αστέρων.

Πανελλήνιες 2020: Οι συμβουλές των ειδικών για άγχος και διατροφή των υποψηφίων

Πηγή: in.gr