Λιγότερο φόρο κατά 57% πληρώνουν φέτος οι επιχειρήσεις λόγω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή στο 24% από 28% αλλά και της μείωσης έως 100% της προκαταβολής φόρου για όσες πλήττονται από τον κοροναϊό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ 188.651 επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα κέρδη του 2019 ύψους 2,39 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι κατέβαλαν φόρους ύψους 4,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η προκαταβολή φόρου που θα πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις ανήλθε στα 1,8 δισ. ευρώ ενώ πέρυσι είχε φθάσει τα 3,34 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μειωμένη προκαταβολή φόρου κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Υποβλήθηκαν περισσότερες δηλώσεις

Φέτος υποβλήθηκαν συνολικά 272.741 αρχικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και 26.129 τροποποιητικές έναντι 259.273 αρχικών δηλώσεων και 5.271 τροποποιητικών πέρυσι.

Το καθαρό ποσό φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που αναμένεται να εισπραχθεί από τα κρατικά ταμεία ανέρχεται σε 2,952 δισ ευρώ ενώ 1,553 δισ ευρώ θα εισπραχθεί από τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων. Πέρυσι το καθαρό ποσό φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ήταν 3,525 δισ ευρώ ενώ των φυσικών προσώπων ανέρχονταν σε 3,092 δισ. ευρώ

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο TAXIS παραμένει πάντα σε λειτουργία, για την υποβολή τροποποιητικών ή/και εκπρόθεσμων δηλώσεων.

«Κάθε χρόνο η διαδικασία θα γίνεται ευκολότερη»

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω το σύνολο των φορολογουμένων και των λογιστών φοροτεχνικών, που μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία ανταποκρίθηκαν με συνέπεια σε αυτή τους την υποχρέωση.»

» Προσωπικά, δεσμεύομαι ότι κάθε χρόνο η διαδικασία θα γίνεται ευκολότερη, απλούστερη και ταχύτερη, πάντα στον προσανατολισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που είναι να υπηρετούμε πιστά το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό σύνολο».

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr